0
Blog

Intervju Novi list

24. rujna 2018.

Svestrana Riječanka Nisa Hrvatin Petrović poznata je kao dizajnerica nakita i scenografkinja, a njen posljednji pothvat spojio je sve njene vještine u jedinstvene riječke suvenire. S motivima Grada na Rječini, odnedavno u ponudi ima prstenje, ogrlice, broševe, naušnice, magnete, podmetače za čaše i satove.

– Ideja za stvaranjem novog riječkog suvenira nastala je prvenstveno iz ljubavi prema gradu koji nema veliku ponudu suvenira. Grad Rijeka nije bio turistički grad, a sad sve više postaje, pa tako se pojavila potreba prema stvaranju riječkih suvenira koji će možda biti drugačiji od već postojećih. Odlučila sam se na apliciranje ilustracija koje sam radila za scenografiju lutkarske predstave »Trsatski zmaj« u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Te ilustracije bile su jako privlačne djeci i odraslima, pa sam ih odlučila iskoristiti u stvaranju nove linije Nisa designa i aplicirati na pleksiglas kao u liniji »Space shapes«. Ilustracije je trebalo obraditi u računalu i doraditi, ali sada sam baš sretna da mogu predstaviti novu liniju riječkog suvenira koja se može primijeniti na razne proizvode, priča Hrvatin Petrović koja inspiraciju pronalazi po cijelom gradu, no jedan ju kvart posebno inspirira.

– Mene osobno uvijek je inspirirala Trsatska gradina sa svojim trsatskim zmajem. Puno me uspomena vežu upravo uz Gradinu, ali inspiraciju pronalazim i u arhitekturi, dizalicama, kazalištu… Same ilustracije su ciljano rađene za predstavu, kada se od mene tražilo da napravim crteže najvažnijih riječkih građevina. Kasnije su ilustracije spojene u jedno pa su nastale nove zanimljive likovne forme, objašnjava Hrvatin Petrović kojoj je uzor veliki riječki slikar.

– Cijeli vizual predstave, pa tako i ilustracije, nastale su inspirirane našim najpoznatijim riječkim slikarom, Vojom Radoičićem, kojeg sam imala čast i upoznati. Iako mi je Radoičić bio uzor, kao i svaki umjetnik dala sam osobni pečat svakom radu. Odlučila sam se za žarke boje s crnom linijom koja ih odjeljuje, a crtež nije tehnički već crtan slobodnom rukom, objašnjava Hrvatin Petrović koja je »šporki stari grad« zamislila u mnoštvu boja.

– Obožavam boje i voljela bih vidjeti jedan grad u svijetu koji je bi izgledao poput Baltazar grada – prepun boja, no ne mora to biti Rijeka. Sigurno nije lako živjeti u gradu prepunom boja, nekad treba i odmoriti oči.

Novi riječki suveniri za sada se mogu kupiti u Galeriji Riart.

 

 

– Svi dizajneri i umjetnici sigurno imaju puno ideja koje zapisuju ili spremaju u svoje mape, ali da bi ideja bila realizirana potrebno je ispitati puno toga, dizajn, materijale, vrste ljepila, pronaći dobavljače… Zato na realizaciji dobre ideje radiš puno duže jer želiš da tvoj proizvod napreduje i da bude na kvalitetnoj razini. Nakon realizacije proizvoda valja misliti i na ambalažu, ostvariti dobar odnos s kupcima, poraditi na marketingu, a ne smijem zaboraviti niti na knjigovodstvo… Današnji umjetnik ili dizajner mora imati još jako puno zanimanja da bi realizirao sve svoje ideje pa tako i nove radove, a sve krene od papira… Konkretno, linija »Moja Rijeka« nastala je crtanjem ilustracija za predstavu »Trsatski zmaj« koje sam potom aplicirala na proizvode, objašnjava Hrvatin Petrović koju veliku pomoć u realizaciji ima u svom suprugu, Davidu, koji pomaže u rezanju, lemljenju, ljepljenju…

Baš kao i prethodnu liniju »Space shapes« nastalu za predstavu »Mali princ« Nisa je odlučila ilustracije osim na nakit, aplicirati na podmetače za čaše, ali i na magnete.

– Za magnete sam se odlučila zbog toga što mislim da bi bilo zabavno imati magnet na ilustraciju Rijeke. Magneti u Rijeci su uglavnom do sada s fotografijama Rijeke ili slikom Morčića, pa sam se odlučila ponuditi vlastite ilustracije, govori Nisa koja sve više narudžbi dobiva i za satove.

– Satovi su predivan poklon za stan pogotovo kad su apstraktni kao moji oblici »Space shapes«, mogu podići svaki interijer i zanimljiv su ukras stanu. Neznam hoće li biti potražnje za riječkim satom, to ćemo tek vidjeti, govori Nisa koja je sa suprugom uredila mali i funkcionalan stan. Stan je prepun zanimljivih detalja od kojih su dio naslijedili od bivših vlasnika.

Nisa nije jedina u obitelji Hrvatin koja se bavi modom, njena majka Ljupka vješta je dizajnerica.

– Mama i ja radile smo na dizajnu haljina za moje vjenčanje. Ja sam dizajnirala tekstil, a mama je šivala i kreirala haljine za moje sestre, kumu, sebe i mene. Oblike koje sam grafički obradila u računalu dali smo printati na tekstil i potom smo se dogovorile za kroj haljine. Osim haljina mama je sašila i kravatu za mog muža tako da smo svi bili povezani našom temom. Ljubav prema modi sigurno smo sve naslijedile od mame, koja šije od malena i uvijek je nešto nama pripremala, tako da sam kao mala uglavnom bila u njezinim kreacijama. Sama se ne bi upustila u kreiranje odjeće, to je izuzetno težak posao i prepuštam ga mami, ja se više snalazim u dizajnu tekstila ili šivanju odjeće za lutke, priznaje Nisa čija je sestra Zara vješta vizažistica. Zanimalo nas je da li je došlo vrijeme za neki obiteljski projekt.

– Naša obitelj je uvijek bila kreativna, bavimo se modom, dizajniranjem interijera, nakita, pokućstva… Zara šminka, Tiara je frizerka, prije ili kasnije udružit ćemo snage, a i sada si svakodnevno pomažemo. Nadam se da ćemo se uskoro početi baviti i dekoriranjem evenata, a tek onda nećemo imati vremena, govori Nisa čije je ime vezano uz nekoliko kazališnih projekata.

– Radila sam u lutkarskom kazalištu godinu dana na stažu, a do sada je iza mene i desetak velikih projekata – scenografija, vizuala za lutke, kostime, plakate… Trenutno vodim firmu Nisa, obrt za proizvodnju i usluge. Otvaranjem obrta postigla sam da na jednom mjestu mogu spojiti sva svoja zanimanja, želje i znanja. Osim izrade nakita i dodataka za kuću, radim kazališne predstave, izrađujem lutke, scenografije, maskote, grafičke proizvode, dekoracije za evente, pa i vjenčanja… Sve su to različite djelatnosti koje volim i u kojima se u budućnosti želim okušati. Trenutno imam posla i »preko glave«, ne znam šta bih prije, priča Nisa koja je prije dvije godine dobila nagradu Županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za postignuća na državnoj razini.

– Puno mi je značila nagrada Županije, ali te nagrade ne bi ni bilo da nisam dobila nagradu za najbolju scenografiju na 9. Malom Maruliću u Splitu 2016. godine. Nagrada je bila za  predstavu »Trsatski zmaj« GKL-Rijeka prema čijim ilustracijama i nastaju moji riječki suveniri, a ujedno je to bila i moja prva scenografija u profesionalnom kazalištu, pohvalila se Nisa koja nema još ni trideset godina, a već je puno postigla. Za kraj nam je otkrila što još možemo od nje očekivati.

– Teško pitanje, ima puno toga što je već iza mene, ali još puno toga i slijedi. Bitno mi je da budem zdrava i uporna u ostvarivanju svojih snova i naravno da na gubim entuzijazam u stvaranju istih.

Velikim trudom i ljubavlju sigurno možemo polako ostvariti svaki svoj san, zaključila je Nisa.

Novi list, autorica teksta: Ana Braškić, fotografije: Vedran Karuza

    Leave a Reply

    hr
    preloader